Jul 14, 2008

Genderchangers (Amsterdam)

Στα τέλη της δεκαετίας ‘90, μέσα από το κίνημα καταλήψεων στο Άμστερνταμ διεκδικήθηκε η ανάγκη για ένα χώρο ελεύθερης πρόσβασης στην τεχνολογία υπολογιστών και το (περιορισμένης χρήσης ακόμη τότε) διαδίκτυο. Έτσι προέκυψε ο ελεύθερος χώρος ASCII στο υπόγειο του αναρχικού βιβλιοπωλείου Fort van Sjakoo.

Η ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιούσε παλιά μηχανήματα και έφτιαχνε νέα από παλιά εξαρτήματα. Διοργάνωνε μαθήματα ελεύθερου λογισμικού και «πειράγματος» του hardware. Αυτοπροσδιοριζόταν ως συλλογικότητα ελεύθερα και αυτόνομα σκεπτόμενων ακτιβιστών, τεχνικά και πολιτικά ενημερωμένων hackers και από developers ελεύθερου λογισμικού.

Ύστερα από λίγους μήνες, οι λίγες γυναίκες που συμμετείχαν στο εγχείρημα διαπίστωσαν ότι αφ’ ενός υστερούσαν οι ίδιες σε γνώσεις των ανδρών της συλλογικότητας, αφ’ ετέρου η προσέλευση άλλων γυναικών στο χώρο και τα μαθήματα ήταν εξαιρετικά μικρή. Έτσι δημιούργησαν μια υποομάδα μέσα στην αρχική ομάδα, αμιγώς από γυναίκες, που απευθυνόταν αμιγώς σε γυναίκες, και κανείς/καμία δεν έφερε αντίρρηση γι’ αυτό. Έτσι γεννήθηκαν οι Genderchangers.

Τι είναι ένας genderchanger

Genderchanger είναι ένας όρος που εφευρέθηκε από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Τεχνικά και κυριολεκτικά ένας «μετατροπέας φύλου» είναι ένα κομμάτι του υπολογιστή. Είναι ένας αντάπτορας που αλλάζει το «φύλο» μιας εισόδου. Είσοδοι με «καρφίτσες» υποτίθεται ότι είναι αρσενικές, είσοδοι με τρύπες θηλυκές. Σε περίπτωση που δύο κομμάτια hardware έχουν την ίδια είσοδο, ο αντάπτορας καθιστά δυνατή τη σύνδεση.
Η ομάδα επανοικειοποιήθηκε τον όρο δίνοντάς του την έννοια του ατόμου που ενδιαφέρεται για τις έμφυλες πτυχές της τεχνολογίας.


«Eίμαστε μια ομάδα γυναικών ερωτευμένες με την τεχνολογία. Το πάθος μας για κατανόηση και απομυθοποίηση της τεχνολογίας προέρχεται από το γεγονός ότι είναι διασκεδαστική, χρήσιμη και κεντρική για την επικοινωνία στο σημερινό κόσμο. Είμαστε αυτοδίδακτες, δηλαδή όλες οι τεχνικές δεξιότητες που έχουμε είναι DiY. Αυτό το χαρακτηριστικό αποδεικνύει πως υπάρχει κίνητρο για μάθηση, μπορεί όμως να είναι και πολύ μοναχική διαδικασία. Ενώ γνωρίζουμε ότι τα πάντα μπορούν να βρεθούν στο ίντερνετ με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης, μας εμπνέει πολύ περισσότερο να μοιραζόμαστε τη γνώση.

Υπάρχουν τρεις όψεις σ’αυτό που κάνουμε: Γυναίκες / Τεχνολογία / Ελευθερία της πληροφορίας
Κατ’ αρχήν μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες έχουν τελείως διαφορετική σχέση με την τεχνολογία όσον αφορά την εκμάθηση και τον τρόπο που δουλεύουν. Δεν παραπονιόμαστε ακριβώς, απλά το έχουμε παρατηρήσει και ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ.

Κατά δεύτερον, μας αρέσει να «πειράζουμε» hardware και software, να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί και ίσως να το διαμορφώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.

Τέλος, κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει «αυθεντική» ιδέα, πόσο μάλλον πνευματική ιδιοκτησία της. Η γνώση βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με τα συμφραζόμενά της και συσσωρεύεται. Είναι παράλογο να αποκρύπτονται οι πηγές της.

Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την τεχνολογία με έναν συνολικό τρόπο που άπτεται πολύ περισσοτέρων ζητημάτων από τις τελευταίες κυκλοφορίες των νέων τεχνολογικών προϊόντων. Ποιος τα κατασκευάζει, κάτω από ποιες συνθήκες, πόσο πληρώνονται, πού εξορύσσονται οι πρώτες ύλες, πώς ανακυκλώνονται τα προϊόντα, ποια είναι τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα της συνεχούς εργασίας με τον υπολογιστή για την χρήστρια;»

Γιατί μόνο γυναίκες;

«Φαντάσου πως είσαι μόνη και ταξιδεύεις σε μια χώρα που δεν γνωρίζεις ούτε τη γλώσσα ούτε τους πολιτισμικούς κώδικες. Θυμάσαι πώς ένιωσες όταν συνάντησες κάποια ακριβώς σαν κι εσένα;
Ένας από τους στόχους μας είναι να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες στη χρήση τεχνολογίας. Το θέμα μας λοιπόν είναι να συμπεριληφθούν κάποιες σε κάτι, κι όχι να αποκλειστούν κάποιοι από κάτι. Επαναδιαπραγματευόμαστε αυτή την επιλογή συνεχώς. Προς το παρόν, το συμπέρασμα είναι ότι παραμένει η ανάγκη για χώρους όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, να σπάσουν πράγματα, να αστειευτούν και να κάνουν τις λεγόμενες «χαζές ερωτήσεις», μεταξύ τους.

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο. Η ζωή συνεχίζεται και έξω από τις συναντήσεις μιας αμιγώς γυναικείας ομάδας.»

Eclectic Tech Carnival (Amsteram 25-31 Μαϊου 2008)

Οι Genderchangers διοργάνωσαν φέτος το 7ο κατά σειρά /etc που λαμβάνει χρόνο κάθε χρονιά σε μια διαφορετική πόλη / χώρα.

Πρόκειται για μια συνάντηση διαμοιράσματος τεχνικών γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων γύρω από το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το hardware, ζητήματα γύρω από την παραγωγή και χρήση υψηλής τεχνολογίας και την κοινωνία της πληροφορίας και αντιπληροφόρησης.

Διοργανώνεται από και απευθύνεται σε γυναίκες, άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες και μειοψηφίες της έμφυλης τάξης. Το φεστιβάλ έχει εκτός από το «σοβαρό» μέρος έχει κι έναν καρναβαλικό χαρακτήρα, που τον προσδιορίζουν κάθε φορά οι συμμετέχουσες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Παράλληλα το φεστιβάλ διατρέχεται από μια ζωντανά εκφρασμένη αντιπρόταση για την έμφυλη τάξη καθώς η ιεράρχηση υποκειμενικοτήτων βάσει φυλής, εθνικής προέλευσης, οικονομικής επιφάνειας, φύλου και σεξουαλικής προτίμησης καταπολεμάται έμπρακτα μέσα από τις διαδικασίες ομόφωνων αποφάσεων και ισότιμης ανάθεσης καθηκόντων, μη ιεράρχησης των συμμετεχουσών με κριτήρια γνώσης και ικανοτήτων ή άλλων χαρακτηριστικών και τη διάθεση υπέρβασης και κατάλυσης των όποιων κοινωνικών νορμών ρυθμίζουν άρρητα τόσο τη συναναστροφή όσο και τις διαδικασίες μετάδοσης της γνώσης.


0 Comments:

Post a Comment